Upravljanje i održavanje hardvera

IT uređaji zahtevaju “humane uslove” u adaptiranom prostoru za rad.
To znači da se mora voditi računa o klimatizaciji same prostorije, ventilaciji računarskih jedinica (ventilatori-kuleri, rashladni sistemi), kvalitetnim naponskim rešenjima u vidu dovoljno pouzdanog snabdevanja električnom energijom.
Računarska jedinica visokih performansi koja pri maksimalnom opterećenju generiše 300W potrošnje, mora drastično podići temperaturu u prostoru od npr. 12kvm ako je rashladni sistem računara dobro izveden.

Postojeći IT hardver neophodno je redovno održavati, tj. servisirati (adaptacija, testiranje, podešavanje) i nadograđivati.
Pružamo usluge u vidu saveta, preventivnog održavanja, testiranja, studije, nadogradnje i zamene komponenti.

Nabavka hardwera i montaža podrazumeva sledeće korake :

 1. Definisanje budžeta
 2. Analiza hardwerskih zahteva i potreba
 3. Provera stanja adekvatnih komponenti
 4. Predlog komponenti i plan nabavke
 5. Realizacija nabavke
 6. Montaža

Održavanje (nadogradnja) i podešavanje hardwera odnosi se na sledeće aktivnosti :

 1. Dijagnostika / preporuka
 2. Hardverska zamena, tj. nadogradnja / Softverska intervencija
 3. Testiranje adekvatnih izmena
 4. Puštanje u rad

Ušteda na hardveru bez gubitka performansi:

 • Kroz precizne zahteve i adekvatno fino podešavanje, moguće su velike uštede na hardweru
 • Npr. nije vam neophodan namenski server ako adekvatan desktop računar zadovoljava hardwerske zahteve uz 50% uštede. Naravno, moguće su i znatne uštede i na desktop konfiguracijama.
 • Nikad nemojte uzimati predefinisan desktop računar ako cena nije izuzetno povoljna.

  Primer 1:
 • Kombo Ryzen 7 3800x sa matičnom pločom A320 cenovno vredi isto koliko i Ryzen 7 3700x sa pločom B450.
  Tehnički, r7 3800x bi trebao da dostigne veći takt u pojedinim momentima ali nije moguće istim upravljati softwerski na način koji to omogućuje B450 čipset. U multitask performansama, 3700x uz adekvatna podešavanja na B450 ploči može doneti i do 15% više performanse a i ploča je bolja za kasniju nadogradnju. Naravno, mnogo zavisi i od samog modela ploče, proizvođača, vrm-a i naponske sposobnosti ploče.

  Primer 2:
 • Trebaju vam 2 računara snažnih performansi i jedan računar vrhunskih performansi za brzu i intezivnu obradu podataka na mesečnom nivou.
  To se može npr. rešiti sa moćnim procesorom i virtualizovanim rešenjem deljenog hardvera (paralelno deljenje procesora, memorije, prostora). Bukvalno se u računarsku jedinicu ubacuju više grafičkih kartica, više memorije, jedan moćan CPU, više diskova i povezuju se miševi, tastature i monitori.
  Štedite na prostoru, potrošnji energije, nadogradnji a imate komforan i fluidan rad i ujedno računarsku jedinicu ekstremnih performansi koja samostalno može obraditi podatke kada nije u klasičnoj upotrebi.

ISKUSTVA

 • Višegodišnji servis računarskih jedinica (dijagnostika, konfigurisanje, instaliranje, rashladni sistemi, overclocking & fine tunining, modovanje biosa i hardvera)
 • Višegodišnje održavanje, tj. administriranje službenih računarskih objekata RPK Pančevo, OŠ Goce Delčev, Marex, auto škola Sirena, Teledom Jabuka …
 • Namenske računarske jedinice za mining (modovanje vbiosa, konfigurisanje hardvera, automatizacija), namenske radne stanice za 3D rad i renderovanje, namenski desktop serveri za virtuelizaciju …